Mooi stuk geschreven door Bellmarine.

De markt is volop in beweging, elke dag lezen we wel nieuwsberichten over milieu, mobiliteit en wet en regelgeving op het gebied van elektrische rijden en transport. Dat dit ook een impact heeft en krijgt op de watersport branche kunnen we op één hand wel uittellen, en dat betekend voor u als watersporter dat u voor een belangrijke keuze staat.
 
Een keuze die een logisch gevolg is, maar waarop de Branche en ook de Branche organisaties nog volledig niet op zijn voorbereid.
 Een boot gaat immers minmaal zo'n 25 jaar mee en dat geldt voor de geïnstalleerde dieselmotor vaak ook. We kunnen dus wel aannemen dat dit voor nieuw aan te schaffen boten of bij hermotorisering niet meer zal op gaan!
 
Bij aanschaf een nieuwe boot met enkel een verbrandingsmotor, moet u zich dus nu al afvragen of u graag wilt blijven varen op uw geliefde plas, gracht of meer?
De kans dat u uw nieuwe boot dus binnen afzienbare tijd zult moeten hermoteriseren is dan ook zeer reëel aanwezig!
 
Helaas wordt u nog niet of nauwelijks geholpen in uw besluitvorming, het aanbod van elektrische of hybride boten is gering en nieuwe boten worden ook niet technisch voorbereid om een eventuele ombouw naar elektrisch of hybride op een later tijdstip eenvoudig mogelijk te maken.
 
Stelt u bij aanschaf maar eens de vraag:
Kunt u mij garanderen dat ik in de aankomende 7 jaar kan blijven varen met deze nieuwe boot in mijn huidige vaargebied?
 
We stellen zelfs de periode slechts op 7 jaar, en toch zal waarschijnlijk niemand u deze garantie meer willen verlenen. 
Dit geeft wel aan hoe alles iaan verandering onderhevig is ten aanzien van milieu en regelgeving en daarmee de kijk op elektrische en/of hybride molbiliteit.
 
Een ander belangrijk fenomeen in de watersport branche is dat de nieuwe generatie watersporters kiezen voor "lusten zonder lasten". Het delen of huren van een een boot wordt meer en meer de trend.
Dit betekent dat we graag een dag het water op gaan om te genieten en dat de boot dus ook in het vaargebied moet liggen.
 
PK's zijn passé en niet meer van belang!
Onderhoudsarm, Comfort, Luxe, Stil, Schoon > Lekker Loungen / Chillen zijn de nieuwe sleutel woorden voor het nieuwe varen.
 
Elektriciteit aan boord is inmiddels een minmale vereiste, al is maar voor het laden van je Smart phone, een gekoeld drankje of een heerlijke Nespresso. Aspecten die ideaal te combineren zijn met elektrisch varen

De watersport zal de aankomende periode dus fors moeten veranderen, en daar zijn drie richtingen in te kiezen:
1= 100% elektrisch (ideaal voor dag recreatie en verhuur)
2= Serie Hybride ( Genarator / Batterij pakket en Elektro motor als hoofd aandrijving)
3= Parallel hybride ( Diesel motor als hoofdmotor gecombineerd met een elektrische aandrijving met batterij pakket)
 
Om emissieloos te kunnen varen zal er dus altijd een batterij pakket moeten worden geïnstalleerd om in de toekomst ook in uw favoriete vaaromgeving te kunnen blijven varen.
 
Wij zijn dan ook reuze benieuwd hoe bij de aankomende "European Boat of the year 2018" de jury hier invulling aan gaat geven?

Lees hier het hele stuk: http://www.bellmarine.nl/?nr=177